Yogans olika tekniker

Inom yogan arbetar men med olika begrepp och tekniker.

Asanas: Kroppställningarna eller de fysiska rörelserna.
De olika fysiska rörelserna inom yogan förbättrar flexibilitet i muskler, leder, ligament och ökar blodcirkulationen i kroppen. De ger även massage åt inre organ och ökar deras funktioner. Det stärker skelettet via ryggraden och blodcirkulationen vilket bidrar till att kroppen håller sig frisk och kraftfull.

Pranayama: Andningen
Genom att djupandas och fokusera på vår andning hjälper vi vårt nervsystem och våra hormoner att balanseras och fungera på ett ultimat sätt. Vi ökar syreupptagningen i blodet och blir piggare och ökar våra kraftreserver. Den minskar stressen och balanserar blodet så att det kan lättare kan transportera ut toxiner ur kroppen och hålla oss friska. Vi sover också bättre.

Savasana: Vila
När kropp och sinne ständigt är utsatta för ett överflöd av intryck och information den skall bearbeta minskar dess prestationsförmåga. Genom kortare men kraftfullare djupvila återhämtar sig både kroppen och hjärnan och orkar mer under dagen. Ett par minuters riktig medveten vila kan vara mer effektiv än fler timmars dålig sömn.

Kost
Kosten är viktig för kroppen för att den skall hålla sig frisk och fungera optimalt. Mycket av vår kost idag är utarmad på vitaminer och viktiga mineraler då jorden återbrukas i så stor utsträckning att den inte hinner återhämta sig. Vi är även stressade och äter mer snabbmat och mer socker som är skadligt både för hjärnan och organen. Mycket av vår kosthållning är också skadlig för miljön vilket påverkar även påverkar oss negativt.

Att tänka på sin kosthållning är kan medföra stora hälsovinster och skapa lugn i kroppen och sinnet och ge en högre livskvalitet.

Ayureveda är en gammal indisk läkekonst där man tittar mycket på olika kroppstyper och hur olika kost kan påverka olika symtom i kroppen. Det är ett helhetstänk och har till syfte att skapa balans i kroppen genom en kosthållning som är personligt anpassad.

Meditation
Genom daglig meditation kan man sänka kroppens tempo och öka sin glädje. meditation har visat på stora hälsovinster och även ge ett lugnare sinne. Meditiation kan utföras på många olika sätt- i sängen, på golvet, på en stol men även i rörelse. Man kan genom ex en promenad i jämn takt hitta en rytm där man sjunker in i ett meditativt tillstånd som gör att hjärnan vilar en stund.

Det finns många sätt att öva på meditation men det handlar om att låta hjärnan stanna upp en stund och vila. Tankar som kommer får vara där men man fäster ingen vikt vid dem utan låter dem passera.

Målbilder
Att i sin meditation också använda en stund att skapa sig målbilder kan vara ett sätt att hitta fokus och balans. När kroppen är avslappnad och man ”stängt av” det konstanta flödet kan man öva sig i att se en målbild framför sig. det kan handla om något man önskar, vill uppnå eller en plats man skapar sig där man hittar ett välmående. Att skapa målbilder påminner om att dagdrömma. Skapa sig en plats där man trivs och är ett väldigt effektivt sätt att skapa välmående i sin kropp och hålla kvar fokus vid under dagen.