DJUPANDNING

ANDNING

Att andas är att leva. Utan andning finns inget liv. Alla är beroende av andning för sin existens – såväl människor och djur som växter.  Vi andas varje dag utan att tänka på det, men många människor andas felaktigt och ytligt och då skapas stress i kroppen och en stressad kropp är i beredskap och andas ytligt. När vi inte andas ordentligt syresätter vi inte muskler och celler, och vi blir spända och kan känna oss i obalans.

Genom att fokusera på andningen, genom att andas lugnt och djupt syresätter vi muskulaturen och cellerna och vårt hormonella system sänks -vilket skapar lugn och tillfredsställelse i både kroppen kropp och sinnet.

 

I yogan fokuserar man främst på andningen. Djupa andetag skapar en medvetenhet och hjälper till att släppa på spänningar i musklerna.
Djupandning öppnar upp lungor, andningsvägar och diafragma så att luften kan strömma långt ner i våra lungor och syresätta hela kroppen. Vi skapar en medvetenhet och får ett av de enklaste recept på att sänka stressen i kroppen, skapa balans och välmående.

 

Vi djupandas inte hela dagarna men genom att träna djupandning hjälper vi kroppen att påverka andningen så att den inte hela tiden är lätt och flyktig. En medvetenhet påverkar diafragman som kan vara spänd och håller emot så att våra andetag inte når långt ner i lungorna.

När vi fyller mage och bröstkorg ordentligt med luft påverkas diafragman som öppnar upp och slappnar av. Luft når långt ner i lungorna och alveolerna kan ta upp mer syre samt transportera det ut i kroppen till våra celler.

När vi är stressade andas vi flyktigt och lätt- långt upp i lungorna. Detta skapar ytterligare stress i kroppen då vi inte syresätter våra celler ordentligt. Kroppen signalerar även fara till hjärnan som sätter vitala funktioner ur spel för att klara en krissituation.

  • Andningen reglerar vårt autonoma nervsystem- vårt gas och bromssystem -som styr stress och vila.
  • Hjärtverksamheten minskar och blodtrycket sjunker
  • Nivån av stresshormoner sjunker och ”må-bra”-hormonet oxytocin ökar
  • Matspjälkningen stimuleras
  • Kroppens läkningsprocesser förbättras

Har du provat springa efter en buss och samtidigt andats DJUPT OCH LÅNGAMT? Det går inte- för djup andning och stress är varandras motsatser!

 

ÖVNING  I DJUPANDNING
Ligg på rygg och slappna av i hela kroppen. Scanna kroppen lite lätt och notera hur du kroppsdel för kroppsdel slappnar av. Lägg sedan en hand på magen och ta ett djupt andetag in. Känn att magen spänns ut och blir stor. Slappna sen av och släpp.
Vid nästa inandning fyller du magen, låter bröstkorgen spännas ut ända upp till nyckelbenen. Håll andan en liten sekund innan du andas ut från nyckelbenen och ner till magen. Slappna sen av.
Gör övningen på nytt. Andas genom näsan, långsamt. Var avslappnad i hela kroppen, fyll på ordentligt, fokusera på att vara avslappnad och att låta mage och bröstkorg bli sprängfyllda med luft utan att känna obehag och släpp sen ut.

3 långa, djupa andetag sänker stressen i kroppen. Gör övningen på morgonen när du ligger kvar i sängen. Det tar bara några minuter.

 

 

DEN LIVSVIKTIGA ANDNINGEN
Vill du veta mer om andning lyssna gärna på detta program i P1 där de samtalar och förklarar andningens betydelse.

 

Vill du lära dig mer om djupandning och andningens effekter? Vi har kurser, work-shops, utbildningar. Läs mer under AKTUELLT.

 

Kontakt: info@yogajo.se